Synopsis

I ett ensligt beläget hus kallat "Slottet" ute på den mellanskånska landsbygden residerar Douglas Jönzén, en man med stora men orimliga författardrömmar. Hos sig har han sin gamla skolkamrat och dennes kroniskt småfifflande lillebror, båda inneboende på nåder mot att de städar, lagar mat och passar upp. I det dystra huset finns även Douglas gravt dementa moder, som aldrig syns till och aldrig lämnar sitt låsta rum. Dessutom utökas sällskapet då och då av den ene broderns nyfunna flickvän, en extrovert vulgär kvinna full av förutfattade meningar och... affärsidéer.

När Douglas plötsligt börjar uppvisa vissa egenartade"symptom" efter att ha druckit av hemmablandad likör dröjer det alltså inte länge förrän somliga förstår att utnyttja situationen. Snart vallfärdar dyrt betalande besökare till Slottet för att nattetid uppleva något utöver det vanliga, allt utan att husets herre själv har en aning om vad som försiggår.

För att ytterligare komplicera tillvaron dyker först det lokala (och tämligen lantliga) MC-gänget Southern Bullshitters upp och lägger sig i, och därefter en grovt sol-och-vårad kvinna. Båda suktar efter gruvlig hämnd, och så är cirkusen igång.

Det här är berättelsen om den buttre och ständigt missnöjde Nilsholger Agebalk, hans lismande och oförskämt lyckosamme lillebror Bo, dennes förfärliga och i vissa situationer mycket högljudda flickvän Cizzi Gulleholm, den välklädde men totalt självinsiktslöse hemmaförfattaren Douglas Jönzén, den försmådda och hämndlystna kändisen Elisabeth Fritzjodl, den abnormt svartsjuke knutten Karl-Otto Sonesson, en mager gammal kvinna i smutsig nattsärk, samt den dansk-svenska gårdshunden Merlot med sådan otäck fäbless för gammalt bajs.

Välkommen till Slottet, förihelvete.

 

Musiken i Blå Curacao

Det förekommer flera referenser till en rad muskialiska verk i Blå Curacao. Samtliga listas nedan i den ordning de dyker upp i berättelsen:

  1. Du bist als Kind zu heiss gebadet worden - Robert Koppel, Paul Godwin Streichorkester (1928)
  2. Ballade vom angenehmen Leben - Kurt Weill, Theater Am Schiffbauerdamm Ensemble, Harald Paulsen (1928)
  3. Annabell - Peter Kreuder, Eric Helgar (1938)
  4. Requiem: Dies irae - Wolfgang Amadeus Mozart, Academy of Ancient Music, Choir of King's College, Stephen Cleobury (1791, 2013)
  5. Veronika, der Lenz ist da - Marek Weber Und Sein Orchester (1930)
  6. Schau mich bitte nicht so an - Detlev Lais (1949)
  7. Mein Hund beisst jede hübsche Frau ins Bein - Luigi Bernauer, Fred Bird Rythmicans (1930)

Lyssna på Spotify >>

 

Angående bokens karaktärer

I tidigare böcker (framför allt i Bengt i koma och i Erik Johannesson) har jag tagit den bekväma men inte helt respektabla genvägen att låna utseenden och personlighetsdrag till olika karaktärer från några av mina bekanta. I Blå Curaco har jag istället gjort tvärtom, det vill säga tagit mina egna egenheter och applicerat dem i olika hög grad på bokens många osympatiska personligheter. (Det här gäller alltså endast deras lynnen, inte deras handlingar.)

Nilsholger är på så vis en nidbild av mig själv i mina värsta misströstarstunder, liksom Douglas är en ordentligt uppskruvad version av mitt ursprungliga, aningslösa författarjag (vilket tydligt illustreras av att boken han skriver som av en händelse är misstänkt lik Bengt i koma). En av få som inte är sprungen ur mig själv är Cizzi Gulleholm, som snararst är ett sammelsurium av olika brunhögerdebattörer och köksbordsrasister jag råkat snubbla över i olika sammanhang - ingen nämnd och ingen glömd.

Ni som finns i min bekantskapskrets, vänner, arbetskamrater, släktingar, familj; ingen av er bör känna sig träffad. Den här gången är det inte er jag karikerar - det är mig själv.

 

Bilder

Det finns inga riktiga bilder att visa vare sig från Slottet eller från Södra Fylinge eftersom ingen av dessa platser existerar i verkligheten. Men lite hjälpskisser och kartkludd från skrivandet och foton på liknande platser finns!

Läs mer >>

 

 

 
 

Bokfakta

ISBN 978-91-639-6477-0
Utgivningsår 2018
Format Storpocket
Antal sidor 539
Distributör Publit
   
   

 

Köp boken här >>

 
© Hans Svensson 2011