I ett ensligt beläget hus kallat "Slottet" ute på den mellanskånska landsbygden residerar Douglas Jönzén, en man med stora men orimliga författardrömmar. Hos sig har han sin gamla skolkamrat och dennes kroniskt småfifflande lillebror, båda inneboende på nåder mot att de städar, lagar mat och passar upp. I det dystra huset finns även Douglas gravt dementa moder, som aldrig syns till och aldrig lämnar sitt låsta rum. Dessutom utökas sällskapet då och då av den ene broderns nyfunna flickvän, en extrovert vulgär kvinna full av förutfattade meningar och... affärsidéer.
När Douglas plötsligt börjar uppvisa vissa egenartade"symptom" efter att ha druckit av hemmablandad likör dröjer det alltså inte länge förrän somliga förstår att utnyttja situationen. Snart vallfärdar dyrt betalande besökare till Slottet för att nattetid uppleva något utöver det vanliga, allt utan att husets herre själv har en aning om vad som försiggår.
För att ytterligare komplicera tillvaron dyker först det lokala (och tämligen lantliga) MC-gänget Southern
Bullshitters upp och lägger sig i, och därefter en grovt sol-och-vårad kvinna. Bada suktar efter gruvlig hämnd, och så är cirkusen igång.

Läs mer >>

 
 
Erik Johannesson bor i en håla i skogen. Han är en långhårig misantrop som älskar hårdrock, en före detta psykiatripatient som inget hellre vill än att få vara ifred.
Men han är också något mer, något betydligt större som skrämmer och upprör och förför. Och när han till slut tvingas ta det sista ofrånkomliga steget ut i offentligheten är det för att en gång för alla störta allt det gamla i grus och aska.

Det här är den förfärliga men också hoppingivande berättelsen om Erik Johannessons liv och verk; från den överbeskyddade barndomen i den lilla byn Risbyslätt vid Sydåsens fot, ända fram till den blodiga finalen i grannorten Klätten drygt fyra decennier senare.

Han ser inte mycket ut för världen, denne underlige, ovårdade man vars blotta närvaro rubbar sinnen och vränger medvetanden. Men makten att förändra är tveklöst hans.

Läs mer >>

 
 

Helsingborg, hösten 1709:
För 15-åriga Anna finns en enda sak som är viktigare än allt annat: hon får inte skiljas från sin bror Johan. Om något händer honom vet hon att hon aldrig kommer att orka överleva. Hennes farhågor är knappast obefogade - orosmolnen hänger tunga över gränsstaden Helsingborg, där envisa rykten om förestående krig börjat cirkulera. Och som om det inte vore nog varslar kusliga järtecken om stor, förskräcklig olycka för henne och hennes familj.
Den 2 november genomförs ett överraskande blixtanfall mot fiskelägena runt Råå, och Skåne invaderas på kort tid av danska trupper. I Helsingborg, där många ledande borgare länge känt sig förtryckta av den auktoritära svenska maktapparaten, välkomnar man invasionsstyrkan som befriare. Vilket verkar vara ett ofarligt ställningstagande eftersom de svenska försvararna redan på krigets första dag flytt långt norrut med svansen mellan benen, bortjagade av den för tillfället överlägsna danska armén. Men när vintern går mot sitt slut och styrkeförhållandet kantrat, står den hämndlystne svenske fältherren Magnus Stenbock en dag åter utanför Helsingborg, redo för ett sista avgörande slag mot återstoden av den danska invasionsstyrkan.
Plötsligt befinner sig syskonparet Johan och Anna i ett fasansfullt kaos av uppskurna hästkadaver, utvräkta förråd och vild dansk reträtt. Och över dem ruvar en olycka så stor att dess efterverkningar kommer att sträcka sig minst tvåhundra år in i framtiden.

Jönköping, sommaren 2007:
40-årige SO-läraren Petter håller på att gå under av mardrömmar, hallucinationer och av en plötslig och oförklarlig känsla av djup meningslöshet. Äktenskapet med hustrun Carina knakar betänkligt i fogarna samtidigt som misstankar om diverse allvarliga sjukdomar avlöser varandra. Lider han av någon sorts mental störning? Eller ännu värre: av en obotlig hjärntumör?
Hur konstigt det än kan låta verkar allt på något mystiskt vis ha sitt ursprung i ett besök han gjort i Helsingborg, en stad han inte tidigare haft någon som helst relation till. Men varför mår han så fruktansvärt dåligt? Vad är det egentligen som är fel?
Innan regnsommaren 2007 äntligen övergår i höst vet han svaret, och det vänder bokstavligen upp och ner inte bara på hans personliga universum, utan på allt han trott på och allt han någonsin tagit för givet. Under det vardagligt grå och tillsynes trygga finns ett förfärande mönster som bara väntar på att upprepas; ett kolsvart sorgband som skär genom tid och rum.

Läs mer >>

 
 

Bengt, en knappt medelålders alldeles vanlig man boende i ett litet sömnigt samhälle någonstans i nordvästra Skåne, finner sig plötsligt ha förlorat sin kropp genom en bagatellartad olyckshändelse. Det är inte så att han är död, men kroppen befinner sig i ett komatöst tillstånd och hans andelika medvetande kan helt enkelt inte komma in i den igen. Så vad göra?

Förutom det mest uppenbara (att osedd smyga in i damernas omklädningsrum på Fria Bad i Helsingborg) far han i skytteltrafik mellan sjukhuset och sitt hem och hinner däremellan ställa till det ordentligt för sig. Dessutom upptäcker han på ett mycket otrevligt sätt att allt i hans tillvaro inte på långa vägar är så perfekt som han trott. Förtvivlad beslutar han sig för att ge tillbaka och gör det med råge, dock med ödesdigert resultat.

Under några heta dagar sommaren 2006 vänds hela hans existens ut och in, och inget blir någonsin för någon av de inblandade vad det en gång var.

Läs mer >>

 

 
© Hans Svensson 2011