Synopsis

"Bengt i koma" handlar om 40-årige Bengt, som genom en minst sagt osannolik olycka innefattande elektricitet och alkohol försätts i koma. Det vill säga, hans kropp förs till sjukhus medan hans frikopplade medvetande kan göra vad det vill. Som en ond ande far han fram och ställer till det både för sig själv och för andra, och på vägen drabbas han av en rad smärtsamma insikter som vänder upp och ned på allt han trott om sig själv, sin fru, sina vänner och om världen och livet i stort.

Möt den lika skrytsamme som korkade egenföretagaren Jhonas som har jobbat med det mesta, men ändå inte kan någonting. Utom att skryta och försöka förföra menlösa våp med klyschan "jag ser att din far är en tjuv.."
Eller varför inte hans oerhört självupptagna sambo Pernilla, som gör sitt bästa för att köra ihjäl oskyldiga människor med sin blå Seat Leon samtidigt som hon visar dem ett på handen centralt placerat finger?

Möt också den hingstväxte psykopatiske allmänläkaren Börje från Billesholm (uttalas därför "Bårrje") vars tvivelaktiga förflutna ständigt jagar honom så att han är beredd att göra vad som helst för att  dölja det skamliga. Och också gör det. Eller Bengts fru Maria, som är något helt annat än vad hon vill ge sken av. Nämligen en rätt sorglig figur.

Och det vore ju synd att inte nämna mannen med den odiagnosticerade bokstavskombinationen, det vill säga Bengts förskräcklige arbetsgivare Ulrik, som har lite svårt för svenska trygghetssystem med betald sjukskrivning och fackföreningar och annat som sätter käppar i hjulet för den som bara vill tjäna lite pengar på andras arbete.
Eller den lika mystiske som koleriske Calle Mephisto som verkar ha tagit som sin livsuppgift att ställa till med bråk varhelst han kommer åt. Och åt kommer han ofta. Denne "Calle med C" har även en roll att spela i "Erik Johannesson", men då som en betydligt mer komplex och kuslig karaktär.

Dessutom dyker det hemmasnickrade mediet Jossan och hennes man Magnus med rotborstmustaschen upp här för första gången. I "Bengt i koma" är de centrala för en viss del av handligen, men de spelar även en liten men totalt obetydlig roll i "Det obrytbara mönstret".

 

 
 
Om Bengt

"Bengt i koma" var både ett experiment och ett försök att leva ut en gammal pojkdröm. Vad den gamla pojkdrömmen beträffar handlade den självklart om att bli någon sorts författare, med rätt att fabulera fritt och fullständigt hämningslöst på alla tänkbara plan. När det gäller experimenterandet handlade det mest om möjligheterna att skriva och ge ut en bok helt utan inblandning av exempelvis förläggare och andra förståsigpåare (läs: yrkesmän) som kunde anlägga kritiska och därmed obehagliga synpunkter på det omsorgsfullt men kanske inte så väl författade.
"Bengt i koma" är således full av nybörjarmisstag, både i text och layout. Ändå betraktar jag den som ett lyckat första skönlitterärt försök, främst för att projektet faktiskt slutfördes. Nytryck - som ibland efterfrågas - kommer däremot inte på fråga. Det räcker mer än väl med de 25 numrerade exemplar som redan är spridda bland en oförtjänt entusiastisk läsekrets mest bestående av vänner och bekanta.

 

 

Bokfakta

ISBN 978-91-633-0638-9
Utgivningsår 2007
Format Storpocket
Antal sidor 378
Tryckeri Inkprint Tryck & Promotion, Östersund
   
   
Ladda hem "Bengt i koma" som pdf
(1,64 MB)
Köp "Bengt i koma" som ljudbok
Läs mer >>
 
© Hans Svensson 2011