Synopsis

Erik Johannesson föds i den lilla byn Risbyslätt strax norr om Sydåsen i Skåne 1970. Hans pappa, den ständigt undflyende men överjordiskt vackre Johannes, är mystiskt försvunnen. Hans mamma, den blyga och intetsägande Kerstin, kan av en rad skäl inte ta hand om sin nyfödde son. Därför växer han upp hos sina morföräldrar i en lägenhet på andra våningen ovanför byns enda konditori.
Eriks mormor Ellen är en förbittrad och minst sagt principfast person, medan hennes make - den långe, aristokratiske Ture - är en veritabel toffel som ständigt hukar under sin hustrus ilsket egensinniga och benhårda regemente. Familjens uppenbara och vitt omtalade kärlekslöshet drabbar emellertid inte Erik, som antagligen är byns mest påpassade och omhuldade pojke.
Men Erik är inte som andra barn; det finns något i hans blick som gör människor antingen hänförda - eller fyllda av obehag och rädsla. Oavsett vilket förblir ingen helt och hållet oberörd av hans närvaro. Han tycks till och med ha en underlig förmåga att begränsa och kanske dessutom styra sin mormors vanligtvis orubbliga vilja bara genom att se henne i ögonen.
Men denna i viss mån praktiska gåva är inte det enda som kommit lille Erik till skänks. Han ser nämligen saker, saker som rimligtvis inte kan finnas enligt mormor Ellens bergfasta och mycket jordnära övertygelse. Så när Erik bestämt hävdar att han sett en död kvinna inne i sitt rum mitt i natten förbjuder hon honom att tala om sådana omöjligheter. För det man inte talar om finns inte, och det som inte finns kan inte vara farligt...
Den enda som tar honom på allvar är hans bästa vän Elektra Ström. Hon fungerar som en sorts katalysator för honom och när han är tillsammans med henne vaknar nya delar av hans förmågor till liv, vilket snart får oerhörda och oöverblickbara konsekvenser. Inte bara för familjen Johannesson, utan på sikt för fler människor än man överhuvudtaget kan föreställa sig.

Dessa märkliga omständigheter driver så småningom den vuxne Erik i exil. Han bosätter sig i en övergiven jordkällare under en torpruin uppe på Sydåsen och får snart öknamnen "eremiten", "skit-Erik" och "åsa-tosingen" av de aningslösa - och kanske något dumdryga - invånarna i Risbyslätt. Själv vill han bara vara ifred, men en oväntad händelse släpper lös krafter ingen nutidsmänniska i sin vildaste fantasi trodde var möjliga, och när Erik till sist är klar är allt, verkligen allt, oåterkalleligt förändrat...

 

Sagt om Erik Johannesson

 • Jag är livrädd för att jag skulle vara en av Skeptikerna i den här boken! (...) Den är helt fantastisk, den väcker väldigt, väldigt mycket tankar. (Lyssna >>)
  Susanne Hagström Rosenqvist

 • Det är en grym bok.
  Marie Balkhag

 • ...kan liksom inte släppa den sabla boken, Erik pockar på uppmärksamhet hela tiden!
  Maria Jönsson

 • Det är trångsyntheten som är den verkliga fienden i den här boken.
  Hannes Menberg Svensson
 

Bilder

Risbyslätt, Klätten, Djupe Skreva, Sydåsen: alla är fiktiva platser i berättelsen om Erik Johannesson. Deras förebilder - som ser nästan likadana ut som i boken men är helt och hållet verkliga - kan ses här.

Kartor över Erik Johannessons värld - nordvästra Skåne och Sydåsenbygden.

Noll4Två, 2D/3D-visualisör, har tagit fram skrivbordsbakgrunder med bokteman. För tillfället finns fyra olika motiv att välja mellan - Erik Johannesson, Det obrytbara mönstret, Bengt i koma, samt ett med alla tre böckerna för den som inte kan välja. Till bilderna >>

 

Kuriosa

Den här avdelningen är mest för er som redan har läst Erik Johannesson. Är ni inte klara med boken kan ni förstås titta här ändå, men då kommer med stor sannolikhet läsupplevelsen att bli mer eller mindre förstörd eftersom flera av berättelsens mest vitala - och överraskande - delar avslöjas.

Läs mer >>

 

 

 
 

Bokfakta

ISBN 978-91-633-9157-6
Utgivningsår 2011
Format Storpocket
Antal sidor 791
Tryckeri CO-print, Falköping
   
   
Ladda hem "Erik Johannesson" som pdf
(3,48 MB)
Ljudbok: under inspelning
Provlyssna på Youtube >>
 
© Hans Svensson 2011