Synopsis

”Det obrytbara mönstret” är en berättelse om hur två människors liv obönhörligt förändras, raseras och slutligen flätas samman. Hon är en 15-årig krögarflicka i 1710-talets Helsingborg, han en 40-årig högstadielärare i 2000-talets Jönköping. Vad kan de ha gemensamt? Mer än vad man skulle kunna tro, visar det sig. Mycket mer.

Anna bor med sin familj - morbror Viar, moster Charlotta och tvillingbrodern Johan - i den relativt nyblivna gränsstaden Helsingborg. Ett nytt förödande krig står för dörren och hon, som är en naiv men också godhjärtad ung kvinna, kan inte riktigt förstå vidden av det mörka hot som hänger över staden och dess invånare. Men när hotet förvandlas till brutal verklighet och den danska invasionen slutligen genomförs i november 1709, kommer hon till smärtsam insikt om tillvarons bräcklighet.
Danskarna kommer som befriare och helsingborgarna tar emot dem med öppna armar. Detta tilltalar dock inte den nesligen utkastade generalguvernören Magnus Stenbock, som svär att ställa allt tillrätta och därtill lära de svekfulla borgarna vad det kostar att svika given trohetsed.
Månaderna som följer fylls av en ständig pendling mellan hopp och förtvivlan. Anna oroar sig inte så mycket för sin egen del som för sin älskade bror Johans. Till detta anser hon sig ha goda skäl, eftersom hon tycker sig se illavarslande järtecken i såväl underliga drömmar som i en olycksalig spådom som Johan själv tvingar på henne.
Han bekymrar sig däremot inte. För vad skulle kunna stå emot en sådan väldig härsmakt som den danskarna skeppat över och som satts att bevaka och försvara staden mot illasinnade svenska angrepp?
Nå, den som kan sin historia vet hur det går; Helsingborg faller åter i svenska händer och danskarna tvingas fly hals över huvud över Öresund. Kvar lämnar de allt de inte lyckas få med sig hem, det vill säga förråd, krigsmateriel och alla sina hästar. Men för att inget av detta ska komma svenskarna till godo måste allt förstöras, vilket görs på brutalast möjliga vis. Mitt i detta inferno av utspillda förråd och uppskurna hästkroppar befinner sig Anna och Johan, de 15-åriga tvillingarna som älskar varandra så djupt att inget någonsin kommer att kunna skilja dem åt.
Det kommer att ta 150 år innan Helsingborg helt hämtat sig från denna oerhörda katastrof, men spåren efter den sträcker sig mycket längre än så...

40-årige Petter, NO-lärare från Jönköping, mår inte bra. På nätterna drömmer han fruktansvärda men fullständigt obegripliga mardrömmar, på dagarna hallucinerar han. Vid flera tillfällen har han tyckt sig se ett spöklikt kvinnoansikte reflekteras i en del av hemmets blanka ytor; i speglar, i fönsterrutor, till och med i duschkabinens glasvägg. Han är inte vidskeplig och tror således inte på spöken och drar därför den enda möjliga slutsatsen, nämligen att han måste vara allvarligt sjuk. Över allt detta ligger dessutom en ohygglig men ny känsla av att saknas något obestämbart, en känsla av oerhörd tomhet. En känsla av att vara alldeles ensam.
Just det är lite underligt eftersom han har både fru och barn, som till en början gör sitt bästa för att muntra upp honom. Men efterhand som dessa besynnerliga och skrämmande symptom tilltar, raseras familjelivet sakta men säkert och snart befinner han sig i ett känslomässigt kaos utan synliga utvägar.
Dock finns hjälp att få visar det sig, men den kommer från ytterst oväntat håll och skakar därtill Petters, familjens och vännernas hela tillvaro i dess grundvalar. Få, om ens någon av dem, anar vidden av det fruktansvärda och sedan länge glömda som kommer i dagen regnsommaren 2007.

Det här är en historia om det otänkbara. Men också om hur det otänkbara till sist blir inte bara tänkbart utan dessutom troligt, även om den insikten dessvärre blir mycket dyrköpt för alla inblandade. Ytterst är det dock en berättelse om en kärlek större och mer kraftfull än nästan allt, till och med döden.
Bara en enda sak överträffar denna kärlek i rå, brutal urstyrka; mönstret, det obrytbara mönstret…


Det obrytbara mönstret är en berättelse där begreppet reinkarnation är den viktigaste drivande faktorn. Men det är också ett försök att belysa en märkligt nog ganska bortglömd men synnerligen olycklig del av Helsingborgs historia. Dessutom finns drag av klassisk spökhistoria här och där. Och som grädde på moset ramas allt in av ett småländskt familjedrama i nutid.
Hur tänkte jag egentligen när jag beslöt mig för att få in dessa synbarligen oförenliga komponenter i samma berättelse, kan man ju fråga sig?
Läs mer här.

 
 

Recensioner

Det finns inga längre skriftliga recensioner av den här boken. Däremot finns det några kortare omdömen från för mig både kända och okända läsare, och här är några citat:

 • Det enda jag kan säga är tack, tack, tack och åter tack! Du och jag ska gå en lång runda i hbg tillsammans en dag och du ska få visa alla platser för mig. Jag älskade boken, ur botten av mitt hjärta!
  Per Svensson

 • Tack Hans för en helt fantastisk bokupplevelse! Jag har nu sträckläst detta fantastiska alster och oj vad den berörde mig - en sann känslostorm rakt igenom.
  Maria Jönsson

 • Helt suveränt! Jag trollbands direkt!
  Susanne Hagström Rosenqvist

 • När man läst boken kan man inte gå i Helsingborg utan att föreställa sig hur livet var där 1710, jag ser Helsingborg med andra ögon numera.
  Anonym

 • Boken rekommenderas varmt till alla älskare av en riktigt underhållande och spännande roman.
  Anonym
 
 

Bilder

Handlingen i den här boken utspelar sig till stor del i existerande miljöer, främst i centrala Helsingborg men också i Jönköping. I samband med att jag gjorde om en av mina gamla hemsidor tog jag en del bilder som faktiskt skulle kunna vara hämtade direkt från Det obrytbara mönstret. Klicka här för att se dem!

Karaktären Petter gör en livsavgörande resa till Helsingborg i slutet av boken. Klicka här för att följa i hans fotspår.

 
 

Historia

Mycket av handlingen i Det obrytbara mönstret sker mot en fond av verkliga, historiska händelser. En del av dessa har satt spår som faktiskt fortfarande kan förnimmas under den moderna stadens blankpolerade yta. Jodå, Johans och Annas stad finns kvar om man bara tar sig tid att se efter. Här hittar ni en kortfattad historisk genomgång med utgångspunkt i händelser, personer och miljöer i boken.

Slaget vid Helsingborg i sammandrag, utlagt över en nutida helsingborgskarta. Klicka här för att se.

 
 
Kuriosa

När man skriver en bok finns det saker som sorteras bort efterhand som man kommer på att de inte behövs eller måste göras om. Dessutom samlas en del lustigheter på hög som det faktiskt är synd att inte berätta om. Ni kan läsa om dem här.
 
 

Bokfakta

ISBN 978-91-633-3192-3
Utgivningsår 2008
Format A5
Antal sidor 341
Tryckeri CO-print, Nässjö
   
   
Ladda hem "Det obrytbara mönstret" som pdf (1,18 MB)
Köp "Det obrytbara mönstret" som bok eller ljudbok
Läs mer >>
 
© Hans Svensson 2011